Устав на сдружението за Македонско – Българско приятелство – Битоля

Сдружение „Македонско – Българско приятелство “- Битоля е неправителствено дружество регистрирано в регистъра на търговски дружества на Р. Македония в 2009г . Покрай всички цели и задачи представени в статута на сдружението , една от основната му цел е обединение на младите хора, създадено в името на развитието на младото поколениe в гр. Битоля и останалите градове в които сдружението има свои структури .Създаването на работни места за младите хора, които навлизат на пазара на труда всяка година, е изключително важен елемент от изграждането на проспериращи икономики и е едно от основните предизвикателства, пред което се изправят на прага на тяхната професионална реaлизация. В тази връзка, основната мисия на сдружението е да работи в подкрепа на потенциала на младежите, тяхното кариерно ориентиране и насърчаване на предприемачески дух, изграждайки умения за иновативност и креативност, необходими за пригодност на пазара на труда и за стремеж към реализиране на собствени идеи.

Също така, Ръководството на сдружението за „Македонско – Българско приятелство “ Битоля развива дейности в областта на образованието, културата, екологията, туризма, информационно – издателската дейност, икономиката и спорта в гр. Битоля и по широко из Република Македония.

Основни цели на сдружението са:

– Подпомагане личното и професионално развитие на младите хора,

създавайки атмосфера, която толерира креативността и иновациите;

– Предоставяне на своеобразна трибуна, чрез която младите хора могат да обменят опит и вдъхновение помежду си и да споделят своето мнение по различни въпроси, касаещи тяхната образователна и професионална реализация;

– Насърчаване на активното гражданско общество и гражданска култура;

– Създаване на формални и неформални мрежи от контакти, приятелства и партньорства;

– Стимулиране на международна дейност, контакти и образователен обмен;

– Организиране семинари, кръгли маси, конференции, симулации и др.;

– Участие в международни проекти, по различни програми.

През годините от съществуването си сдружението е насочено към реализиране на инициативи в следните области: подпомагане на младите хора в тяхната образователна и професионална реализация; приобщаване на младото поколение към общоевропейските културни и исторически ценности; запазване на българската национална идентичност в месното население ; запазване на българските традиции и обичаи на предците; честване на официални празници; ориентиране към проекти и инициативи в областта на образованието, науката и културата, както и възможностите за усвояване на предприсъединителните европейски фондове.

Председател на сдружението за „Македонско – Българско приятелство „ от самото начало е г-жа Маринела Петреска . На професионален план тя е генерален мениджър на фирма която се занимава с търговия . Със социална работа се занимава активно 17 години. Покрай проектите които работи по различни програми, активно се занимава и с благотворителни дейност .

Екипът на Сдружение за „Македонско-Българско приятелство“ – Битола  има богат опит в проекти, насочени към млади хора и младежки работници, тъй като в работата с млади хора  прилагат разнообразни аспекти и методи от неформалното, проектно-базираното и проблемно-базираното обучение. Мнозинството от проектите, подкрепени по програма Еразъм+  са свързани с насърчаване на заетостта, инициативността и предприемчивостта. В хода на изпълнението на проектите СМБП сформира и пул от експерти в разнообразни области, свързани с младежката работа, неформалното образование, проблемно базираното обучение и ценностно базираното обучение,  ментори и други младежки работници.

В рамките на изпълнението на проектите екипът на СМБП и експертите придобиха опита и качествата успешно да реализират следното:

1) Извършване на обучения за младежи и младежки работници по разработване и изпълнение на проекти;

2) Организиране и осъществяване на курсове по предприемачество;

3) Работа с младежи, попадащи в различни ситуации на неравностойно положение и прилагане на специфични методи и обучителни инструменти, насочeни пряко към техните нужди;

4) Извършване на консултации, свързани с разработване и изпълнение на проекти, като разработва стратегии и методологии;

5) Извършване на консултации на цялостния проектен цикъл, включително на генериране на проектната идея, оценка и последващи дейности, така както и дейности, свързани с подготовка на проектна документация, привличане на партньори и подкрепящи организации;

6) Финансово и техническо управление на проекти, подготовка на проектни документи, вътрешен мониторинг върху изпълнението на обхвата и качеството на проекта, подготовка на методически материали на целевите групи по проекта, изготвяне на справки, технически и финансови отчети и подготовка за верификация на резултатите;

7) Провеждане на обучения за проблемно-базирано обучение, обучение, базирано на проекти, стратегии за учене и свързани дейности;

8) Международна дейност и реализация на проекти за стратегически партньорства с различни организaции.

На база на натрупания в рамките на изпълнението на редица проекти опит, екипът на СБМП разви експертиза и в разработване на образователни иновации, надграждащи разработените в рамките на предходни проекти обучителни и образователни инструменти. В рамките на проект за стратегическо партньорство екипът на СМБП работи по изготвянето на и прилагането на иновативна обучителна методология за млади хора (15-24г.) с акцент върху младежи в риск от маргинализация, насочена към развитието на обособени групи от умения на бъдещето, предприемачески, социални и граждански компетенции, така както и реализация на обучения за младежи, младежки работници и представители на свързани с младежката работа сектори.

Текущи проекти :

1.„Откриване на силата в единството и споделените ценности чрез прилагане методите на проблемно и ценностно-базираното обучение“ 2020-1-BG01-KA205-078892,програма „Еразъм+“ КА2

2.“Предприемчивост и свързаност на младите хора на Балканите чрез творчество и култура” 2020-1-BG01-KA227-YOU-095019, програма „Еразъм+“ КА2

3.“Социалната екология – модел за устойчиво европейско развитие през 21 век” 2020-2-BG01-KA205-079309, програма „Еразъм+“ КА2

4.„Development Of Eco-Entrepreneurship Competences For Green And Personal Growth“, 2020-1-BG01-KA201-078957

1. „Здраво тяло, здрав дух, здрав живот „ проект финансиран по програмата Българска помощ за развитие на министерството на външните работи на Р. България . Проекта се отнася за изграждане на спортна зала в средношколското общежитие ,, Мирка Гинова“ в Битоля , където са настанени повече от 300 деца.
  2. „Business CreArtivity“ програма Еразъм +, 2020-1-BG01-KA227-YOU-095228 .

Приключили проекти:

1. “Младите – иноватори на бъдещето” 2017-2-BG01-KA105-036427, програма „Еразъм +”, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”
  2. “Дигиталните компетенции- ключ към професиите на бъдещето “ под рамките на проекта – „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност” Април ,2018г.
  3. „Предприемачество и високи технологии“ под рамките на проекта- „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност” Октомври, 2018г.
  4. “Моята представа за професиите на бъдещето” 2018-2-BG01-KA105-048128, „Повишаване нивото на заетост сред младите хора чрез развитие на дигитални умения“,програма „Еразъм +”, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”
  5. „Повишаване нивото на заетост сред младите хора чрез развитие на дигитални умения“ 2018-2-BG01-KA105-048128, програма „Еразъм+“, КА1
  6. „Насърчаване на младежкото включване, междукултурния и междурелигиозния диалог, споделените ценности на свобода, толерантност и зачитане на човешките права в контекста на преодоляване на радикализацията и престъпления от омраза“ 2018-3-BG01-KA105-061001,програма „Еразъм+“, КА1
  7. „Насърчаване на критичното мислене, инициативност и споделяне на фундаменталните ценности сред младите, чрез развитие на медийна грамотност, дигитални и граждански компетенции“ 2019-1-BG01-KA105-061486, програма „Еразъм+“, КА1
  8. „Иновации, прогрес и дигитален свят“ в рамките на проект „Силна национална идентичност- силна европейска идентичност“, Април, 2019г.
  9. „Повече толерантност и социално включване чрез предприемачески компетенции и умения на бъдещето” 2019-3-BG01-KA105-077764, програма „Еразъм+“, КА1
  10. “Развитие на уменията на бъдещето сред младите, чрез проблемно-базирано обучение, за по-конкурентна Европа” 2019-3-BG01-KA205-077847, програма „Еразъм+“, КА1
  11. „Стимулиране на младежката заетост и свързаност между младите хора от ЕС и Западните Балкани чрез придобиване на бизнес умения и кариерна ориентация за професиите на бъдещето“ 2019-1-BG01-KA105-061425,програма „Еразъм+“, КА1
  12. „Дигитално предприемачество и медийна грамотност на младите“ 2020-2-BG01-KA105-079093, програма „Еразъм+“, КА1
  13. „Изграждане на медийна грамотност и идентичност на младите в Интернет“ 2020-2-BG01-KA105-079338, програма „Еразъм+“, КА1
  14. “Единни в многообразието„ проект финансиран от министерство на външните работи на Р. България по програма ,,Помощ за развитие“ . Проекта имаше за цел да осигури учебни помагала за Монтесори кабинет с цел да се подобри възпитанието, образованието и рехабилитацията на деца с увреждания  в ОУ ,,Кочо Рацин “ с ресурсен център в нашия град. В основното училище учат 84 деца от 18 общини в Р. Северна Македония.
  15. ,,Учим заедно от къщи“ проект финансиран от Министерството на Външните работи на Р България по линия на официалната помощ за развитие (ОПР) насочен към сферата на образованието. С проекта се даде възможност на  деца от няколко основни училища в Битоля от социално слаби  категории да получат таблети за  он-лайн училище .
  16. “Innoskills Through Sport”, № 621999-EPP-1-2020-1-BG-SPO-SSC