В периода 28-30 септември 2022 г. в ЧОУ ,,Цар Симеон Велики” се проведе 3-дневна работна среща по проект на Спортен клуб „Комак Спорт“, част от Образователен комплекс „Цар Симеон Велики“. В срещата взеха участие  представители от Северна Македония,  Латвия и България.

Целта на срещата е да се обсъди прилагането на ETS (entrepreneurial skills of the future education through sport – предприемачески умения на бъдещото образование чрез спорт) във формалните и неформалните образователни програми, целящи изграждане на предприемаческо мислене сред младите хора в светлината на т.нар. „Индустрия 4.0“.

Нашият учител по ФВС и треньор по футбол  Петър Стоянов  и колегите му Хилари Николова, Велина Кадиева и Катина Симеонова нагледно показаха как чрез спортни игри и надпревари се развиват не само физически качества и двигателни умения, но  се усъвършенстват когнитивни и психосоциални способности, така необходими за бъдещето на Европа и света.

Петимата участници от България и представители на Спортен клуб „Комак Спорт” – д-р Младен Ламбев – мениджър проекти, Яница Бойчева – експерт ,,Европейски програми и проекти”, Константина Нешева – директор на ЧОУ ,,Цар Симеон Велики”, Петър Стоянов – учител по физическо възпитание и спорт и Хилари Никола – начален учител и треньор по Зумба, организираха интересните срещи и мероприятия по проекта, където обсъдиха с колегите си от Македония и Латвия различни методи за диференциране и индивидуализиране на учебния процес.

„Посещението ни вдъхнови и окуражи да продължаваме съвместната работа за създаване на следващото поколение европейски лидери и предприемачи, чрез  иновативни междупредметни връзки и похвати. За пореден път се уверихме, че спорта е не само средство за развиване на физически качества, а и метод за създаване на личностни характеристики, когнитивни процеси, емоционална и социална компетентност,  които са така необходими за прогреса на Европа в утрешния ден. Мотивирани сме да насърчим нашите учениците да се развиват градивно и цялостно чрез спорт”, сподели  Константина Нешева.

Събитието се реализира в рамките на проект “InnoSkills through Sport” ( ,,Иновативни умения чрез спорт“), №621999-EPP-1-2020-1-BG-SPO-SSCP, съфинансиран по Програма ,,Еразъм+“ на Европейския съюз. ,,Комак Спорт“ е координатор на проекта, а партньорски организации са училище „Salas vidusskola“, гр. Сала, Латвия, и Сдружение за македонско-българско приятелство, гр. Битоля, Република Северна Македония.