Среща с новоприетите студенти в български висши училища бе организирана в Генералното консулство на Р България в Битоля

На 31.08.2023 г. българското Генерално консулство в Битоля прие част от новоприетите студенти в България от Битоля, Прилеп и други населени места от консулския окръг на мисията. Те бяха посрещнати от генералния консул Николай Димитров и от служители от консулството.

Бъдещите студенти в българските висши училища са приети по ПМС №103 и ПМС 228, отнасящи се съответно за кандидат-студенти с български произход, и за такива от РСМ. Университетите в шест български града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен ще бъдат местата, където младежите от РСМ ще продължат обучението си.

Срещата имаше за цел да запознае предварително бъдещите студенти с условията за престоя и обучението им в България.

Проявата бе организирана със съдействието на Сдружението за македонско-българско приятелство от Битоля, което от години подготвя и помага на млади хора от Битоля и близките градове да продължат образованието си в България. По време на срещата служители на консулството разясниха процедурите за легализиране на престоя в България, и отговаряха на въпроси на присъстващите новоприети студенти и на техните родители.

Това бе заключителна част от информационната кампания на българската мисия в Битоля за представяне на възможностите за обучение във висши училища в България през учебната 2023/2024 година.