КУЛТУРАТА ПРЕМИНАВА ГРАНИЦИТЕ, ПРЕОДОЛЯВА РАЗЛИЧИЯТА И СБЛИЖАВА ХОРАТА
На 20 май 2024 година Сдружението за македонско-българско приятелство – Битоля реализира представяне на творби на български и македонски автори, още едно събитие в рамките на граденото с години добросъседство и приятелство.
Гости на литературната вечер бяха творците:
 Димитър Христов – поет, драматург, преводач, литературен критик, член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти, почетен член на Дружеството на писателите на РСМ;
 Пламен Тотев – литературен критик и изследовател, журналист и издател, автор на учебни помагала по български език и литература, текстове на популярни песни, член на Съюза на българските писатели. Награден с македонски литературни награди “Рациново признание” и “Македонски книжевен Дедал”;
 Светлана Николова – филолог, журналист и носител на над 50 национални и международни награди за поезия и проза. Нейни творби са включени в антологии и сборници за поезия и проза, превеждани са на френски и арабски език.
 Сашо Огненовски – писател, преводач, театрален критик и главен редактор на литературното списание “Книжевни елементи”.
Пред присъстващите бяха представени книгите “Леб и вино“ на Димитър Христов, “Животот на литературната класика“ на Пламен Тотев, “На моите рамена“ на Светлана Николова и “Турнето“ на Сашо Огненовски.
Литературната вечер бе открита от г-жа Маринела Петреска, председател на Дружеството за македонско-българско приятелство, която изрази задоволство от реализирането на такива културни прояви и надежда,те да се превърнат в традиция.
С приветствие към участниците и гостите на събитието се обърна г-н Николай Димитров, генерален консул на Република България в Битоля.
В края на вечерта всички гости получиха авторски екземпляри, подписани от творците.