Български творци по повод международния поетичен фестивал "Стружки вечери на поезията- 2024" бяха гости в нашия офис

На 26.08.2024 г. група български творци, пребиваващи в град Струга по повод международния поетичен фестивал “Стружки вечери на поезията-2024”, посетиха офиса на Сдружението за “Македонско-българско приятелство” в Битоля. На срещата г-жа Маринела Петреска запозна гостите с дейността на Сдружението през изминалите години и сподели идеи за бъдещи прояви. Приятната атмосфера предразположи гостите да рецитират свои авторски творби. Българските поети подариха на библиотеката на Сдружението свои стихосбирки.


Среща с новоприетите студенти в български висши училища бе организирана в Генералното консулство на Република България в Битоля

Среща с новоприетите студенти в български висши училища бе организирана в Генералното консулство на Република България в Битоля.
За втора поредна година, на 26.08.2024 г. Генералното консулство на Република България в Битоля прие част от новоприетите в България студенти от Битоля, Прилеп, Кавадарци и други населени места от консулския окръг на мисията. Те бяха посрещнати от генералния консул г-н Николай Димитров и от служители в Консулството.
Бъдещите студенти в българските висши училища са приети по ПМС №103 и ПМС № 228, отнасящи се съответно за кандидат-студенти с български произход и за такива от РСМ. Срещата имаше за цел да ги запознае предварително с условията за престой и обучение в България.
Проявата бе организирана със съдействието на Сдружението за ,,Македонско-българско приятелство" от Битоля, което от години подготвя и помага на млади хора от Битоля и близките градове да продължат образованието си в България. На срещата г-жа Маринела Петреска, председател на Сдружението, отговори на въпроси на присъстващите новоприети студенти и на техните родители, свързани с процеса на записване в различните университети. Завеждащият “Консулска служба” г-н Кирил Янчев разясни процедурите по легализирането на необходимите документи за записване и по уреждането на престоя в България.
На всички бъдещи студенти желаем успех в предстоящата учебна 2024/2025 година.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

Министерството на образованието и науката на Република България обявява свободните места за:
второ класиране на кандидат-студентите за обучение в образователно-квалификационните степени „бакалавър” и „магистър” след завършено средно образование по ПМС № 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина;
второ класиране на кандидат-студентите за обучение в образователно-квалификационните степени „бакалавър” и „магистър” след завършено средно образование по ПМС № 228/1997 г. за приемане на граждани на Република Македония за студенти в държавните висши училища на Република България;
Във второто класиране могат да участват:
некласираните на първо класиране кандидат-студенти;
класирани на първо класиране, но отказали или непотвърдили класирането кандидати;
В срок до 21.08.2024 г. кандидатите могат да заявят участие във второ класиране чрез създаване на нова кандидатура към профила си в електронната платформа за кандидатстване. В кандидатурата има възможност за заявяване на до 5 желания и прикачване на допълнителни документи при необходимост.
Приетите на първо класиране кандидат-студенти следва да се свържат с висшите училища, за да проверят срока, реда и условията за записване в съответното висше училище. Списъкът с информация за контактните лица от висшите училища, отговорни за записването на студентите и настаняването им в студентски общежития е достъпен на интернет страницата на МОН. https://www.mon.bg/nfs/2024/06/kontaktni-lica-18062024.pdf
Оригиналите на подписаните удостоверения на потвърдилите първото класиране кандидати ще бъдат предоставени на висшите училища до 05.09.2024 г., откъдето кандидатите ще могат да ги получат при записването си за студенти.