Среща с новоприетите студенти в български висши училища бе организирана в Генералното консулство на Република България в Битоля.
За втора поредна година, на 26.08.2024 г. Генералното консулство на Република България в Битоля прие част от новоприетите в България студенти от Битоля, Прилеп, Кавадарци и други населени места от консулския окръг на мисията. Те бяха посрещнати от генералния консул г-н Николай Димитров и от служители в Консулството.
Бъдещите студенти в българските висши училища са приети по ПМС №103 и ПМС № 228, отнасящи се съответно за кандидат-студенти с български произход и за такива от РСМ. Срещата имаше за цел да ги запознае предварително с условията за престой и обучение в България.
Проявата бе организирана със съдействието на Сдружението за ,,Македонско-българско приятелство“ от Битоля, което от години подготвя и помага на млади хора от Битоля и близките градове да продължат образованието си в България. На срещата г-жа Маринела Петреска, председател на Сдружението, отговори на въпроси на присъстващите новоприети студенти и на техните родители, свързани с процеса на записване в различните университети. Завеждащият “Консулска служба” г-н Кирил Янчев разясни процедурите по легализирането на необходимите документи за записване и по уреждането на престоя в България.
На всички бъдещи студенти желаем успех в предстоящата учебна 2024/2025 година.