Във връзка с предстоящата кандидатстудентска кампания за учебната 2022/2023 г. за студенти от Република Северна Македония в български държавни висши учебни заведения по МПС № 103/1993 г. и по МПС №228/1997 г. Министерството на образованието и науката на Република България информира, че:

  1. Електронната платформа за кандидатстване е предвидено да бъде отворена в началото на м. юни 2022 г. за регистриране на кандидати, завършили средно образование. При регистрирането кандидат-студентите ще могат да прикачват документи, доказващи българска народност, за проверка от Изпълнителната агенция за българите в чужбина.
  2. Приемането на кандидат-студентите ще се извършва въз основа на конкурсни изпити, които ще се проведат чрез решаване на тестове на хартия в контролирана обща среда и ще включват:

– общообразователен тест, съдържащ въпроси по български език, литература и история на България – за всички кандидат студенти;

– специализиран тест, съдържащ въпроси по биология и химия – за кандидатите за обучение по специалностите „Медицина“, „Фармация“ и „Дентална медицина“.

Допълнително ще предоставим информация за датите на кандидатстудентските изпити, мястото и часа на тяхното провеждане.

Актуална информация за хода на кандидатстудентската кампания ще бъде публикувана своевременно на сайта на Министерството на образованието и науката на Република България в рубриката „За българите зад граница“ – „Обучение в България“ (https://www.mon.bg/bg/173).

Поради желание от страна на кандидат-студентите от РСМ, Министерството на образованието и науката на Република България ще проведе още веднъж он-лайн информационна кампания на 08.06.2022 г. /сряда/ от 16 до 17 часа. За достъп до срещата ползвате следния линк: https://www.edu-box.mon.bg и въведете код на срещата:2448349776.